Forskningen är uppdelad fyra arbetspaket (AP), tillsammans skapar de ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt gällande forskning kring förtroende. Arbetspaketen har fokus på rätten (AP2), information (AP3), arbetsmarknaden (AP4) och vardagliga möten (AP5). Dessa delområden anser vi vara avgörande för att öka förtroende i samhället och för att främja goda befolkningsrelationer.
Tillvägagångssätt
Mobile Futures betonar vikten av socialt och institutionellt förtroende för att utveckla goda befolkningsrelationer. Vi utgår från kritisk integrationsforskning som ifrågasätter befintliga integrationsmodeller som framställer samhället som neutralt och själva integrationsprocessen som ett ansvar - och ofta ett problem - som bara berör invandrare. Mobile Futures betonar behovet av att se integration som en förtroendebaserad process som påverkar hela samhället.
Mål
Syftet är att skapa praktiska sätt att omsätta forskningen från arbetspaketen till integrationspolitik och -praxis för att uppnå följande mål:
- Hitta sätt att stärka socialt förtroende mellan människor med olika bakgrund och människors förtroende till samhället och dess institutioner;
- Identifiera diskriminerande och rasistiska strukturer och förfaranden i olika institutioners verksamhet och hitta sätt att avveckla dem i samarbete med institutionella representanter;
- Bidra till samhällsdebatten om integration och utveckla ett genuint samarbete mellan forskare och integrationsexperter på nationell och lokal nivå med hjälp av Living Lab-metoden.
-
AP 2 Förtroende för rätten
Detta arbetspaket undersöker hur förtroende är konstruerat i regleringar och diskussioner i samband med reformer av invandringslagstiftningen i Finland. Det undersöker också hur invandrares och icke-invandrares erfarenheter av lagen påverkar förtroendet för institutionerna.
-
AP 3 Förtroende för information
Detta arbetspaket undersöker förtroendet för information och expertkunskap genom att undersöka förhållandet mellan socialt och institutionellt förtroende och åsikter om migrationsrelaterade frågor, samt förhållandet mellan migranters medie- och informationskompetens (MIL) och institutionellt förtroende.
-
AP 4 Förtroende på arbetsmarknaden
Detta arbetspaket fokuserar på förtroendeskapande på arbetsmarknaden och tolkningar av strukturell rasism bland viktiga aktörer. Detta görs genom att studera studerande som är på väg in på arbetsmarknaden, anställda som har börjat arbeta och arbetsgivare som anställer dem.
-
AP 5 Förtroende i vardagliga möten
Detta arbetspaket tar upp tvåvägsintegration genom att studera vardagliga möten mellan människor med olika bakgrund i Uleåborg och Åbo, med fokus på möjligheterna och utmaningarna att bygga upp förtroende mellan invandrare och infödda finländare både i informella och institutionella sammanhang.